Allekirjoittaneella ei todellakaan ole varmaa ja vankkaa kokemuspohjaa vanhojen talon kunnostamisesta, mutta voihan ilman kokemustakin yrittää moista pohtia, voihan?
Talkoot
Kerran kun puhe on vanhasta kylätalosta, niin kyllähän vanhat kunnon talkoot pitää laittaa pystyyn! Vaan mistä nykypäivänä saa haalittua kasaan kunnon talkooporukan, kun jokainen on äärimmäisen kiireinen ihan tavallisenkin arjen keskellä?
Vanhan kylätalon kunnostamisen suunnittelemisessa kannattaa jo alkaa haalia ympärilleen talkoolaisia. Jokaisen kavereissa, tutuissa ja tuttavien tutuissa on ihan varmasti jokaista ammattikuntaa edustavia tyyppejä, joista on tavalla tai toisella hyötyä remppahommissa. Riittävän ajoissa siis liikkeelle asian kanssa ja vanha kunnon puskaradio laittamaan asiaa eteenpäin! Eiköhän luulisi porukkaa alkavan talkoita varten kasaantua. Eikä todellakaan pidä unohtaa talkootarjottavia! Tarjottavat houkuttelevat paikalle taatusti porukkaa enemmän tai vähemmän!
Nykypäivänä on kuitenkin hyvä muistaa myös talkoiden viranomaispuoli. Kaiketi talkoista pitänee viranomaisille ilmoittaa, ettei sitten vaan työmaalle ilmesty sitä hämärää työvoimaa..
Lue lisää talkootyön verotuksesta täältä https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/Luonnollisen_henkilon_tekeman_talkoo_naa(29568).
Kunnioita vanhaa
Vaikka vanhaa kylätaloa kunnostettaisiinkin nykypäivän tasolle, niin kyllähän vanha vaatii kunnioitusta. Historian havinaa ja vanhoja muistoja esille!
Lähtökohtaisesti siis kannattaakin sisustussuunnitteluun panostaa ja nimenomaan painottaa vanhan rakennuksen henkeä. Usein vanhoista taloista ja etenkin kylätaloista löytyy vinttien ja kellarien uumenista hienoja ja arvokkaita vanhoja esineitä, julisteita, tauluja ja muistoja. Puhumattakaan rakennuksen omista muistoista ja siitä, mitä muistoja kylätalon käyttäjien keskuudesta löytyy. Vanhaa kunnioittaen ja vanhaa arvostaen kannattaa suunnitella niin rakennuksen ulkokuori kuin sisustuskin!
Uusia tuulia
Vaikka vanhaa toki kannattaa säilyttää ja pitää arvossaan, ei uuden tekeminen koskaan ole huonosta. Yhdistä siis vanhaan kylätaaloon niin uutta kuin vanhaakin. Miksi? No kyllähän jokainen sen tietää, ettei ulkohuussi kylätaloissa ole enää ihan in. Tartu siis tilaisuuteen ja remppaa ainakin kylpytiloista ja saniteettitiloista uudet.
Jos tuntuu, ettei oma tai talkooporukan ideariihi luo riittämiin ajatuksia, kannattaa ottaa avuksi ammattilainen. Ammattiliselta sisustussuunnittelijalta löytyy varmasti ajatus jos toinenkin vanhan talon remppaamiseen ja kunnostamiseen. Ennen kaikkea hyvällä maulla varustettuna!
Onko talon sisäilma kunnossa?
Usein vanhoissa taloissa törmää kosteudesta johtuviin sisäilmaongelmiin. Kylätalossakin kuitenkin oleskellaan yleensä sen verran paljon, että näistä voi koitua ongelmia talon käyttäjille. Kannattaakin siis tosissaan harkkia laadukkaan sisäilmatutkimuksen suorittamista ennen varsinaisen remontin alkua!
Rahoitus
Onko kylätalo kenties edelleen kyläyhdistyksen omaisuutta vai lieneekö omistaja yksityinen ihminen? Ennen talon lähes totaaliräjäyttämistä, kannattaa pohtia pelaatko omilla vai yhdistyksen rahoilla. Joka tapauksessa rahaa tulee palamaan ja sen käyttöä kannattaa suunnitella.
Jos pelaat kyseistä peliä omilla säästöilläsi, niin antaa rahaa vaan palaa. Jos sitä riittää. Kannattaa kuitenkin tehdä budjettisuunnitelmaa, sillä vanhan talon kunnostamisessa usein tulee yllätyksiä matkaan!
Jos taas pelaat yhdistyksen rahoilla, kannattaa rahojen sijoittamista pohtia vielä tarkemmin. Kyseessä kun ei ole omat rahat, vaan kyseessä on yhteisesti hankitut rahat ja yhteisesti käytössä olevat rahat. Tarkka suunnittelu etukäteen ei tuota pettymyksiä ja kärhämää jälkikäteen.
Kannattaako vaiko eikö kannata?
Suurien suunnitelmian valmistuttua kannattaa yhteisesti jonkun muun kanssa pohtia, onko kunnostamisessa järjen häivää. Jos kyseessä on vanha, ränsistynyt ja tuulessa huojuva hökkeli, pääsee varmasti helpommalla kun räjäyttää koko mörkän uuden rakennuksen tieltä.
Raha on usein tässäkin asiassa se joka määrää, vaikka kyseisellä mörskällä olis kuinka paljon tahansa tunnearvoa. Mörskän kunnostaminen saattaa maksaa maltaita ja hieman enemmänkin, jos eteen tulee vielä aina niin mukavia yllätyksiä mörskän uumenista.
Pohdi siis seuraavaa siisrtoasi tarkkaan, kun kyseessä on vanhan rakennuksen kunnostaminen.
https://youtube.com/watch?v=uEwCKj8WRIc%3Ffeature%3Doembed